Нарекох вчерашната ми торта Селска торта "Гараш". В основата си е торта Гараш, но крема е изцяло различен. Блатовете са с кафява захар, с намалено количество , без брашно, както вече съм правила (рецептата ТУК ).
Експериментаторският ми дух ме накара да премахна кравето масло и да променя изцяло крема. Вкусът на майка ми пък ме накара да редуцирам сладостта и се получи лека и с по-различен вкус торта.
Продукти:
Блат
9 белтъка
100 г кафява захар
300 г смлени орехи
Крем
400 г заквасена сметана
3 с.л. мед
2 с.л. какаово масло
9 жълтъка
9 с.л. какао
4 с.л. домашно сладко
Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Смлените сурови орехи се добавят внимателно към белтъците. Разбъркват се с лъжица и се разделя на 4.
Пекат се 4 блата на 180 градуса в предварително загрята фурна за по 15 минути.
Блатовете се оставят да изстинат добре. Между тях трябва да има хартия за печене, защото са доста лепкави и чупливи.
За крема жълтъците се разбиват добре до побеляване. Добавя се меда, разтопеното какаово масло и заквасената сметана. Разбърква се с лъжица.
Прибавя се и какаото. Може да се замени или комбинира с брашно Рожков. Разбърква се добре до еднородна смес и се оставя за около 2 часа в хладилник.
След като крема е сгъстен добре започваме да сглобяваме тортата.
В подходяща чиния слагаме първия блат и намазваме върху него част от крема.
Върху крема слагаме домашно сладко от малини. Може да го замените и с друго сладко, каквото имате.
Редуват се блат, крем, сладко.
Завършва се с крем като се намазва не само отгоре, а и отстрани.
Украсява се с орехи и се оставя да престои поне 6 часа в хладилник.
Няма коментари:
Публикуване на коментар