Translate

събота, август 26, 2017

"Garash" country cake / Селска торта "Гараш"



Нарекох вчерашната ми торта Селска торта "Гараш". В основата си е торта Гараш, но крема е изцяло различен. Блатовете са с кафява захар, с намалено количество , без брашно, както вече съм правила (рецептата ТУК ).


Експериментаторският ми дух ме накара да премахна кравето масло и да променя изцяло крема. Вкусът на майка ми пък ме накара да редуцирам сладостта и се получи лека и с по-различен вкус торта.


Продукти:


Блат
9 белтъка
100 г кафява захар
300 г смлени орехи 

Крем
400 г заквасена сметана 
3 с.л. мед
2 с.л. какаово масло
9 жълтъка
9 с.л. какао

4 с.л. домашно сладко


Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Смлените сурови орехи се добавят внимателно към белтъците. Разбъркват се с лъжица и се разделя на 4.


Пекат се 4 блата на 180 градуса в предварително загрята фурна за по 15 минути.


Блатовете се оставят да изстинат добре. Между тях трябва да има хартия за печене, защото са доста лепкави и чупливи.


За крема жълтъците се разбиват добре до побеляване. Добавя се меда, разтопеното какаово масло и заквасената сметана. Разбърква се с лъжица. 


Прибавя се и какаото. Може да се замени или комбинира с брашно Рожков.  Разбърква се добре до еднородна смес и се оставя за около 2 часа в хладилник.


След като крема е сгъстен добре започваме да сглобяваме тортата.


В подходяща чиния слагаме първия блат и намазваме върху него част от крема.


Върху крема слагаме домашно сладко от малини. Може да го замените и с друго сладко, каквото имате.


Редуват се блат, крем, сладко.


Завършва се с крем като се намазва не само отгоре, а и отстрани.


Украсява се с орехи и се оставя да престои поне 6 часа в хладилник.






Няма коментари:

Публикуване на коментар