Translate

петък, декември 29, 2017

Christmas cake with chocolate and hazelnuts / Коледна торта с шоколад и лешници


Празници


Мислех следващата торта да е за 31 декември, но днес сме канени на гости и набързо направих една интересна торта с шоколадов мус и лешници. Изцяло се съобразих с вкуса на домакините, който за щастие съвпада с моя.


Както винаги при мен, аз нямах никаква яснота за визията на тортата, но знаех, че блата ще е с белтъци и лешници.  За мое удоволствие разполагам с домашни лешници и очаквам резултата с нетърпение.
Когато избирам или оформям рецепта, винаги се съобразявам с наличността си.


Прoдукти блат:

4 белтъка
50г кафява захар
140г сурови лешници

Шоколадов мус:

2 яйца + 4  жълтъка
6с.л. кафява захар
500г сметана 35%
2с.л. пудра захар
300г тъмен шоколад
1 пак. желатин

 Започваме с блатовете.
 

Белтъците се разбиват с щипка сол и захарта много добре. 
Лешниците се смилат в блендер. Прибавят се към белтъците и се разбърква с шпатула
Сместа се разделя на три и се правят три тънки блата в тавички 21см.
Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна около 10 мин. до лек загар.


Правила съм шоколадов мус, който леко е променен, но стъпките са същите. Рецептата тук.
Яйцата и жълтъците с кафявата захар се разбиват на водна баня за около 6-8мин.


Сметаната се разбива с пудрата захар. Много внимателно се смесват двете смеси. Добавя се и желатина според указанието на опаковката. Накрая се прибавя и разтопеният също на водна баня шоколад. Важно условие е да не добавяте веднага шоколада, а да е престоял 10 мин.

С помощта на ринг започваме да редим първият блат, малко мус, ред от черешите. Тъй като не е сезона на черешите, използвах замразени. Слагаме още от муса и редуваме докато свършат и блатовете и муса.


Оставяме за 30 минути във фризера, за да стегне добре.

Украсяваме по желание, но задължително с Коледен дух!




Няма коментари:

Публикуване на коментар