Translate

вторник, април 10, 2018

Кифлички с шоколад


Закуска



Меки и вкусни, простички, но неустоими! Това са кифличките, които ни карат да се облизваме лакомо.


Няма да обяснявам повече, а просто ще пристъпя към рецептата с усмивка.

Продукти:


2 яйца
около 800 г брашно
20 г жива мая
8 с.л. захар 
3 с.л. олио
400 мл прясно мляко
щипка сол
Нутела 


Около 100мл прясно мляко се стопля, но не да е горещо и се прибавя към него маята и 1 с.л. захар. Оставя се да шупне за около 15 минути. Всъщност това е проверка дали маята е годна или не.
Пресятото брашно се слага в тестомесачка или робот с приставка за месене. Добавят се и останалите продукти: захарта, разтворена в останалото прясно мляко, олиото, яйцата, шупналата мая, ванилията и щипка сол. Меси се, докато се получи гладко тесто без бучки. 

Нормално се слага по-малко течност, но аз реших да използвам повече, за да ми се получат по-меки кифлички и успях. Разбира се, ако трябва да месим на ръка е доста по-трудно, заради количеството мляко, но резултата си струва.


Оставя се да втаса в намаслен съд и покрит с капак или фолио за около час и половина в топло помещение.


След като тестото е увеличило обема си, започваме да оформяме кифличките.


Всеки си избира подходящ начин за оформяне. Аз разделям тестото на 4 и всяка топка разточвам на кръг. Разделям на 8 парчета и слагам в широкият край течен шоколад или нутела.
Навива се на руло от широката към тясната част.


Предварително сме си подготвили голяма, плоска тава  с намаслена хартия за печене.


Нареждаме кифличките в тавата и оставяме да починат за 15 минути, покрити с кърпа.


Намазваме кифличките с жълтък и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.


Готовите  кифлички се оставят да поизстинат върху скара.


Кифличките могат да се консумират с пудра захар, напръскани с шоколад или си ги оставяме без нищо отгоре.









Няма коментари:

Публикуване на коментар