вторник, април 09, 2019

Easter cake / Великденски кекс


Празници

 Кекс- стъпка по стъпка


Малко дни остават до Великден. Разбира се, сега са Великите пости, но за децата е позволено да си похапват от любимите лакомства. За да не се изкушавам много започнахме заедно да правим десерти с децата. Оставих моята дъщеря и нейна приятелка да правят почти всичко, а аз само съветвах и показвах. София и Зара не за първи път правят десерти с мен и определено им харесва. Можете да видите тук. Да, както се вижда, не за първи път декорират кекс. Е, те са и първите, които нападат с наслада декорацията си.



Първоначално самите те си пожелаха да похапнат от любимия кекс, който се прави почти всяка седмица в моя дом. Варианти на обикновен кекс може да видите тук, на трицветен кекс тук 
или лесен кекс тук.


Продукти:

 

5 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
5 с.л. олио
1-2 с.л. ванилов екстракт (рецепта за домашен ванилов екстракт)
1-2 с.л. течен шоколад 

Декорация: 
листа мента, разтопен шоколад, захарно-шоколадови мини-яйца

Включваме фурната на 180 градуса и си приготвяме формата за кекса като я намазняваме и набрашняваме.


Разбиваме много добре яйцата със захарта. Аз бия поне 6 мин., за да се получи добра основа. На минимални обороти на тънка струйка добавям олиото и ванилията ( екстракт или паста) 
Следва да прибавим пресятото брашно с бакпулвера, но съвета ми е да продължите без миксер, а с обикновена шпатула.


Този път за разкош решихме с децата, че ще  добавим в едната половина малко течен шоколад. За да не цапам много съдове, първо изсипах половината и малко повече от сместа във формата за печене. Към останалото количество остана да добавим шоколада. Разбъркахме и изсипахме внимателно във формата.


Представете си с това постене какво ми струваше  да усещам аромата на ванилия и шоколад! 


   Печем в предварително загрята фурна. Опита с моята фурна ми показа, че като пека 10 мин на 180 градуса и останалите 30 мин на 160 градуса, резултата е невероятен. Разбира се не бива да се пренебрегва проверката чрез клечка за зъби.


Преди да извадим от формата готовият кекс, задължително изчакваме да изстине. Ако е нужно си помагаме с нож, за да отлепим от стените. Ако пак не се получава ударете няколко пъти формата в плота.


   Ето я и най-забавната част, а именно декорацията. Трябва ни темпериран шоколад, с който напръскваме кекса, а момичетата се заеха с направата на шоколадови листа от мента и шоколад. Откъсваме си здрави листенца и ги намазваме добре с шоколад. Оставят се за около 15 мин в хладилник.


 Докато шоколадовите листа стягат, децата започнаха с украсата от шоколадови ивици и мини-яйца.

 

Ето как моята дъщеря се справи бързо с отлепянето на ментата от шоколадовото листо. 


Добре е да имаме поне едно резервно листо, защото някои се чупят. Днес децата се справиха отлично и нямаше начупени листа. 









 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар