Направено у дома
Как да си направим маскарпоне?
Обожавам италианското сирене маскарпоне. Приятелите ми на шега понякога ме наричат Габи Маскарпонето. Използвам го и за сладко и солено и в хладилника винаги имам малко маскарпоне, за да добавя към паста, ризото или към десерт.
Наскоро бях в Оксфорд и докато разглеждах забележителностите си купих книга с рецепти за сирена, масло и др. Амбицирах се да си направя, разбира се първо маскарпоне. Рецептата бе с мая за сирене и два вида сметана. Пробвах се, но не се получи добре, не бях доволна. Поразрових се и достигнах до рецептата по-долу. С личен опит и стъпка по стъпка описвам съвсем подробно.
Продукти:
500 мл сметана 30% ( аз използвах double cream )
2 с.л. прясно изцеден лимон ( половин лимон)
Само два продукта са нужни и малко търпение.
В подходящ съд слагаме на водна баня сметаната и загряваме на среден огън. Не е добре да е силен котлона. Отнема малко повече време, но така няма да има фалове. Сметаната е нежен продукт и лесно загаря. Трябва да достигнем до 83- 87 градуса.
За предпочитане е да използвате термометър, за да сте по-сигурни, но ако нямате не е фатално. Загряването на сметаната продължава около 15 мин, но трябва много да внимавате да не заври.
Аз разбърквах от време на време, за да усетя момента, но не е задължително. Започна да се образува светложълта коричка отгоре. Ако сместа не е гладка, това не е притеснително. После се оправя.
След като сме достигнали нужната температура между 83- 87 градуса следва да добавим лимоновият сок.
След като сме добавили лимоновият сок, бъркаме за около 5 мин. на среден огън и внимаваме да не се вдигнат градусите. Получава се гладка и все още течна смес, но малко по-различна, разбира се.
Използва се дървена или силиконова шпатула. Сместа се е посгъстила леко и не се задържа вече по шпатулата. Оставя се да изстине за около 15-25 мин.
Може да направите проверка, както при правенето на сладко, а именно да прокарате пръст по средата на шпатулата. Ако има пътечка, наистина сте на прав път.
След като сместа е поизстинала, оставяме в хладилник минимум за 8 часа, а най-добре 12 часа. В някои сайтове пише 24 часа, но аз мисля, че не е нужно толкова време.
На снимката по-горе е резултата след 8 часа. Получило се е кремообразна смес, която не е нужно и да се прецежда. Ако обаче прецените, че е воднисто и не толкова гъсто, прецедете през марля и оставете отново за няколко часа в хладилник.
Маскарпонето е готово. С приятен, кадифен вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар