Translate

сряда, май 28, 2025

🌶Сладко от люти чушки🌶

    Е, лютите чушки определено успяват да са център на внимание и сякаш няма начин да останат незабелязани.
Тази рецепта е подарък за моя прекрасна и много близка до сърцето ми приятелка. Ети, ти си на ход и чакам да почерпиш.🌶️🌶️🌶️
                    

    Изглежда фантастично, нали?! Това е сладко от люти чушки. Рецептата е английска, но малко преработена от мен. 

Продукти:

5 бр. люти чушлета
4 бр. сладък пипер според зависи от големината
Едно средно парче джинджифил
4 скилидки чесън
200 г пресни домати
400 г захар
125 г червен оцет
        

       Комбинацията чесън и джиндифил не само добавя вкус към ястията, но се смята, че може да облекчи главоболието, болките в мускулите. И двете съставки са известни със своите противовъзпалителни свойства, които намаляват увреждането на тъканите и болката. Червената чушка пък е особено богата на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо от това в магданоза и цитрусовите плодове.
        

        Но да не се разсейвам, а да започна с рецептата, която е много лесна. 
       Първо изсипете двата вида чушки (със семената), джинджифила и чесъна в кухненски робот.
             

 Пасирайте на ситно.
           

        Изсипете в тенджера с дебело дъно заедно с доматите, захарта и оцета, след което оставете да заври.
            
        
        Отстранете пяната, която се издига на повърхността, след което намалете котлона на слаб огън и гответе около 50 минути, като разбърквате от време на време.
          
           

       След като сладкото стане лепкаво, продължете да готвите още 10-15 минути, като бъркате често, за да не се залепи и загори. Сега трябва да изглежда като гъста, кипяща лава.


         Оставете да се охлади леко, прехвърлете в стерилизирани буркани и след това оставете да се охлади напълно.
             
        
           Съхранява се 3 месеца на хладно и тъмно място - след отваряне съхранявайте в хладилник.
            

БОН АПЕТИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар