Translate

петък, февруари 03, 2017

CHOCOLATE CAKE / Шоколадова торта



Богата на шоколад торта. Какаови блатове слепени с шоколадов мус и шоколадова глазура.

 

Блат за форма 20см:

4 яйца
150г кафява захар
200мл олио
200мл прясно мляко
250г брашно
50г какао
ванилия
1 пак. бакпулвер

За муса:

120 мл гореща вода
  30г какао на прах
1/2 ч.л. разтворимо кафе
260г натурален шоколад 
400 мл сметана 35 процента (студена)
1/3 ч.ч. Нутела 

пресни ягоди или сладко

Глазура:

200г натурален шоколад
200г течна сметана 

Яйцата се разбиват много добре заедно със захарта. Добавя се на тънка струйка олиото, а след него и прясното мляко, също бавно. Следва да прибавим пресятото брашно с бакпулвера. Най-добре е да разбъркваме брашното с шпатула, за да не спадне сместа. Прибавяме и какаото и ванилията и слагаме да печем на 160 градуса в предварително загрята фурна между 40-50 мин в зависимост от вашата фурна. Препоръчително е да проверявате с клечка за зъби.


Оставяме за няколко минути да поизстине върху скара.


Започваме да правим шоколадовият мус.
В малка купа разтваряме кафето и какаото в горещата вода.


На водна баня разтопяваме шоколада. След като сме получили гладка смес, сваляме от котлона и охлаждаме леко.


В голяма купа разбиваме сметаната със захарта, докато не се сгъсти добре.


Към какаовата смес добавяме шоколадовата и Нутелата. После много внимателно прибавяме част от сметаната и бъркаме леко в една посока. Слагаме и останалата сметана бавно. Бъркаме, докато изчезнат белите ивици. Прибираме в хладилник, докато блата изстине напълно.


Започваме да сглобяваме тортата. Първо разрязваме блата на 3 части. Върху първият блат слагаме шоколадов мус. Върху него пресни или сладко от ягоди.


Повтаряме процедурата и накрая слагаме и третата част. Намазваме цялата торта с муса.





Оставяме да стегне в хладилник. През това време си правим глазурата. Натрошаваме на малки парчета шоколада. Загряваме сметаната и в момента, в който започва да ври, сваляме от котлона и смесваме с шоколада. Оставяме да поизстине леко. Заливаме с глазурата тортата и украсяваме по избор.













Няма коментари:

Публикуване на коментар