Translate

петък, февруари 03, 2017

APPLE PIE / Ябълков пай


Миризмата на домашен ябълков пай е божествено усещане.
Отдавна имах желание да направя ябълков пай и днес като видях ябълките у дома реших, че би се получил  перфектния десерт.


Отново съм вярна на себе си и залагам на класиката, разбира се с мой почерк. Аз предпочитам
лимец или спелта, но вие можете да използвате бяло или друг вид брашно.

Продукти за тестото:

300г брашно от спелта
  80г кафява захар
200г студено масло ( нарязано на кубчета )
1 яйце
2 с.л. студена вода
щипка сол

 За пълнежа:

6 ябълки
50г стафиди, престояли в ром
60г галета ( по възможност домашна)
80г кафява захар
2с.л брашно от спелта 
2ч.л. канела
бял сусам

жълтък за намазване



Започваме с тестото, като първо правим кладенче в брашното, което сме сложили върху подходящ плот или машина за месене. В кладенчето слагаме яйцето, захарта, маслото, солта и водата. Омесва се гладко тесто. Завива се с прозрачно фолио и се слага за 30 мин. в хладилник.


Нарязваме почистените ябълки на полумесеци в голяма купа.



Прибавяме захарта, канелата, стафидите и двете лъжици брашно към ябълките. Разбъркваме добре.


Намазваме с масло съда за печене на пая, с диаметър 23см.


Изваждаме от хладилника тестото и отделяме настрани около 1/3 от него. С помощта на точилка разточваме кръг с дебелина  2-3мм. Напасваме разточеният кръг в тавичката за печене. Идва ред на галетата, която разпределяме върху тестото. 


Отгоре слагаме и пълнежа като притискаме ябълките добре.


От отделеното тесто с помощта на нож за пица изрязваме ленти за отгоре.


Намазваме лентите с жълтъка и наръсваме малко сусам.
Слагаме пая да се изпече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 55-60мин. до златисто.


По желание можем да поръсим с пудра захар.







Няма коментари:

Публикуване на коментар