Миризмата на домашен ябълков пай е божествено усещане.
Отдавна имах желание да направя ябълков пай и днес като видях ябълките у дома реших, че би се получил перфектния десерт.
Отново съм вярна на себе си и залагам на класиката, разбира се с мой почерк. Аз предпочитам
лимец или спелта, но вие можете да използвате бяло или друг вид брашно.
Продукти за тестото:
300г брашно от спелта
80г кафява захар
200г студено масло ( нарязано на кубчета )
1 яйце
2 с.л. студена вода
щипка сол
За пълнежа:
6 ябълки
50г стафиди, престояли в ром
60г галета ( по възможност домашна)
80г кафява захар
2с.л брашно от спелта
2ч.л. канела
бял сусам
жълтък за намазване
Започваме с тестото, като първо правим кладенче в брашното, което сме сложили върху подходящ плот или машина за месене. В кладенчето слагаме яйцето, захарта, маслото, солта и водата. Омесва се гладко тесто. Завива се с прозрачно фолио и се слага за 30 мин. в хладилник.
Нарязваме почистените ябълки на полумесеци в голяма купа.
Прибавяме захарта, канелата, стафидите и двете лъжици брашно към ябълките. Разбъркваме добре.
Намазваме с масло съда за печене на пая, с диаметър 23см.
Изваждаме от хладилника тестото и отделяме настрани около 1/3 от него. С помощта на точилка разточваме кръг с дебелина 2-3мм. Напасваме разточеният кръг в тавичката за печене. Идва ред на галетата, която разпределяме върху тестото.
Отгоре слагаме и пълнежа като притискаме ябълките добре.
От отделеното тесто с помощта на нож за пица изрязваме ленти за отгоре.
Намазваме лентите с жълтъка и наръсваме малко сусам.
Слагаме пая да се изпече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 55-60мин. до златисто.
По желание можем да поръсим с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар