Десерт
Вкусни ябълкови сладкиши с аромат на канела. Могат да се похапват за десерт, към кафето и дори за закуска.
Продукти за ябълковото сладко:
бутер тесто
4 малки ябълки - 200 г
3 с.л. кафява захар
2 пръчки канела
1/2 лимон
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на дребно. Докато се почистват и режат, се слагат в купа с вода с лимон, за да не покафеняват.
В касерола или малка тенджерка варим на слаб огън ябълките с 3 с.л. кафява захар, 2 пръчки канела и 3 с.л. вода.
Когато ябълките са омекнали и се е сгъстило, сладкото е готово и се сваля от котлона.
Бутер тестото се разстила върху набрашнен плот. Разточва се и с формичка се изрязват цветя, които се слагат във форма за мъфини, която е предварително намазана с олио и набрашнена. В средата на цветето се слага от сладкото от ябълки.
Пекат се на 200 градуса в предварително загрята фурна до златисто.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.
Продукти за 12-14 рози:
1 пакет бутер тесто
5-6 ябълки
сокът на 1/2 лимон
1 ч.л. канела
3 с.л. кафява захар
масло
Ябълките се измиват добре, почистват се и се нарязват на тънки полумесеци.
Слагат се в малка тенджерка или касерола, заливат се с вода с половин лимон и се варят около 30 секунди, колкото само да поомекнат ябълките.
Тестото се разточва на тънък лист и се реже на ленти с дебелина около 2 пръста. Мажат се с разтопено масло и се поръсват със сместа от захар и канела.
Върху лентите се нареждат ябълките, като се застъпват една върху друга. По желание може да се добавят и стафиди, които са били накиснати в ром. Тестото се прегъва по средата върху ябълките. Лентите се навиват на стегнато руло, като края се прилепва за розичката.
Слагат се плитка тавичка с хартия за печене или във форма за мъфини, намазана с олио и набрашнена. Ако е останала от сместа със захар и канела, поръсва се върху розичките.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто за около 20 минути, докато се изпекат добре.
Консумират се топли и поръсени с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар