Translate

понеделник, март 20, 2017

Ала бурито


Ястие


Бурито е традиционно ястие от мексиканската кухня. Това е питка от царевично брашно, наречена тортиля, с пълнеж. Характерно за ястието е, че задължително се сгъва добре. Идеята някога е била, за да се запази по-дълго храната топла. Пълнежа основно е от мачкан боб, мексикански ориз или месо. Разбира се, вече бурито е с много импровизации, но пикантния вкус и вкусната тортиля винаги напомнят на мексиканска кухня. Нарекох изпълнението на моя мъж "ала бурито" понеже хем се доближава, хем е доста различно. Затова пък, със своя вкус, ястието му пленява.
Днес няма да пиша точни пропорции, защото в случая грамажа е на вкус, а и залагам на самата идея и снимков материал.
Първо ни трябва самата тортиля. Слагаме питките по една в чиния.


Намазваме ги с млечна салата или друго по избор.


Нарязваме краставица, чери доматчета, пикантен кашкавал, чоризо и приготвено пилешко месо.

След като сме приготвили всичко, започваме да нареждаме върху питките. Първо слагаме кашкавала, за да се разтопи лесно, когато сложим тортилята в тигана. За предпочитане е кашкавала да бъде настърган, но аз обичам да показвам и други варианти.


Следва нареждането на останалите продукти. Когато попитах мъжа ми какво следва след кашкавала, той с усмивка ми каза, че следващата стъпка е да бръкнеш в хладилника и нареждаш. 


Пълнежа задължително се завършва с кашкавал отново, за да се разтопи бързо по време на приготвянето. После завиваме питките, като притискаме леко с ръце за да се оформи като руло.



Завършваме като използваме малко настърган кашкавал, който при нагряване се разтопява и така ще изиграе ролята на лепило. 


Използваме голям тиган, без мазнина. Слагаме бурито в тигана и печем от двете страни до зачервяване, като го въртим няколко пъти.



Обичам това ястие, защото използваме любимите си продукти и се готви бързо, лесно, без мазнина в тигана и комбинацията зависи изцяло от нас.




Няма коментари:

Публикуване на коментар