Сладка
Вярно е, не е време за правене на сладко от дюли, но имах 4 големи дюли и трябваше да се оползотворят. Реших, че най-доброто е да ги направя на сладко.
Продукти:
2 кг дюли
1 кг захар
1 ч.л. лимонтузу
500 мл вода
няколко кори канела
2 карамфилчета
Важно при дюлите е, че не трябва да се бавим като се почистват, защото покафеняват много бързо. Могат да се настържат на ренде или да си помогнем с блендер.
Слагаме дюлите в тенджера на котлона със захарта и водата. Прибавяме и карамфилчетата. Варим, докато се сгъсти сладкото. Разбъркваме и припенваме. Силният огън не е за предпочитане.
Понеже аз съм голям почитател на канелата, задължително си добавям при варенето и няколко кори. Могат да се заместят с канела на прах или добре познатите стикчета.
Ако правя малко количество и не е нужно консервиране, не слагам лимонтузу, но в случая 1-2 минути преди края добавяме 1 ч.л. лимонтузу. На всеки кг захар се слага чаена лъжичка лимонена киселина. Не бива да се прекалява, защото иначе се получава неприятен вкус.
Готовото сладко разпределяме в бурканчета и обръщаме с капачките надолу.
Няма коментари:
Публикуване на коментар