Translate

събота, март 11, 2017

NORWEGIAN ALMOND CAKE / Норвежка бадемова торта


Десерт





Бадемовите торти са любими на повечето, които не са любители на шоколада и не само. Голяма роля за предпочитането им е, че са безглутенови.  


Ако не обичате шоколад, не добавяйте пръските шоколад отгоре.


Продукти:

7 белтъка
450 г бадеми
200 г пудра захар
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. ванилова захар

Глазура:

6 жълтъка
щипка сол
130 мл течна сметана 35 %
110 г кафява захар
1 с.л. ванилова захар
225 г масло 

Бадемите се смилат с 4 с.л. пудра захар в блендер.


Прехвърля се сместа в купа и се прибавя ваниловата захар и бакпулвера.


Белтъците се разбиват с щипката сол. Прибавя се останалата пудра захар и се доразбива до твърда белтъчна пяна.


Към бадемовата смес се добавят внимателно белтъците.


Разбърква се добре.


Приготвя се правоъгълна тавичка 32 на 22 см или кръгла тавичка 24 см. като се слага хартия за печене. В предварително загрята фурна печем 30 мин на 175 градуса.


Оставяме блатът да изстине. През това време правим крема за отгоре. 
Сипваме в тенджерка сметаната и захарта. Добавяме жълтъците и ваниловата захар и бъркаме около минута. Оставяме крема да се охлади и прибавяме мекото масло като бъркаме докато сместа стане еднородна.

 
Махаме хартията .

 
Внимаваме да не счупим блата, тъй като е лесно чуплив.
Обръщаме с помощта на скара.


Намазваме крема и гарнираме с филирани бадеми.


Нарязваме на квадрати.


По желание може да добавим и шоколад отгоре.


 Източници:







 

Няма коментари:

Публикуване на коментар