Translate

четвъртък, април 13, 2017

Dying eggs naturally / Боядисване на яйца с натурални продукти


Празници





Велики четвъртък! Днес се боядисват яйцата за Великден и е най-важният ден, през който трябва да се пречистим духовно. Докато вчера не трябваше да се прави нищо, то днес като изключим прането е много важно да почистим не само душата си, а и къщата.


Тази година реших за първи път да боядисам моите яйца с натурални продукти. Напълно съм наясно, че няма да станат онези наситени и искрящи цветове на изкуствените бои, но поне ще са по-истински и със сигурност няма да са вредни.


Това е разликата между натурални и изкуствени бои. Ясно се вижда на снимката по-наситеният изкуствен цвят, но моят избор е към натуралните продукти и ето как и с какво се справихме с моята дъщеря.
Първо правило независимо с какви бои боядисваме е да измием яйцата.
Задължително да са със стайна температура. Хубаво е да се извадят от хладилник няколко часа преди боядисването.


ЧЕРВЕН ЦВЯТ:Стъпка по стъпка

Червеният цвят се постига като настържем 1 глава цвекло и смесим с 500мл вода, но аз вместо вода сложих смути от цвекло, ягоди и моркови.


Можете да експериментирате с червени плодове и зеленчуци. Получава се и с чай от каркаде. На 500мл течност слагам 1 пълна ч.л. морска сол и 2 с.л. оцет.


Прибавят се и яйцата. Аз слагам не повече от 5.


След като заври, засичаме 15 минути и оставяме за по-добър цвят да изстинат яйцата в самата тенджерка.

ЖЪЛТ ЦВЯТ

Жълтият цвят се получава най-добре от куркума. Слагат се в касерола или малка тенджерка 3 с.л. куркума, а аз за по-жълт ефект добавям настърган морков и обелки от лук. Към сместа се добавя 1 пълна ч.л. морска сол и 2 с.л. оцет. Залива се с 500 мл гореща вода и се слага да ври отново 15 минути. Оставя се, както при червеният цвят да изстинат яйцата в тенджерката.


КАФЯВ ЦВЯТ

Кафяв цвят се получава от силно сварено кафе с оцет - 2 с.л. Варят се яйцата в кафето отново 15 минути.

СИН ЦВЯТ

Син цвят се получава от замразени боровинки и вино. Пасира се 1 ч.ч. замразени боровинки и се смесва с 1 пълна ч.л. морска сол и 2 с.л. оцет. Залива се с 250 мл вода и 250 мл червено вино, по възможност домашно. Отново варим 15 минути.

За да избегнем спукване на яйца е добре, след като заври течността, котлона да се намали на по-слабо. Нека за по-добър ефект на цветовете, яйцата да изстиват в тенджерката. После се намазват с вълнено парцалче и олио, както знаем от нашите баби.




1 коментар: