Сурова торта
Сурова веган торта без захар на няколко пласта, като всеки е с индивидуален аромат, а заедно са експлозия от свежест и неповторим вкус.
Направих тази торта за моя приятелка, която в момента пости. Но изненадата дойде от факта, че тортата се хареса и на останалите приятели. Много свежа, вкусна и сладка!
Рецептата сътворих по време на правенето на тортата. Бях накиснала във вода няколко вида ядки, тъй като незнаех кои ще използвам. Незнаех колко етажа да има , но исках да е с ягоди.
Продукти:
Първи пласт:
200г кашу
200г фурми
3суп. лъж. какаово масло
1/4 ч. л. морска сол
1 банан
1с.л. брашно от Рожков (ако нямате сложете какао)
Втори пласт:
3с.л. кокосово масло
3с.л. мед
сока от 1/2 грейпфрут
ванилия
Трети пласт:
200г бадемово брашно
200г ягоди
3с.л. кокосово масло
3с.л. мед
Слагаме
в кухненски робот кашуто,което е било накиснато 1 нощ във вода. Фурмите
поне 4 часа трябва да са били накиснати също във вода и после се бели
кората им и премахваме костилките. Прибавяме ги към ядките. Слагаме
разтопеното какаово масло,брашното от Рожков, солта и блендираме до смес, подходяща за
оформяне на топки. Задължително кашуто трябва да е било накиснато няколко часа, за да се оттървем от неприятните за нас ензимни инхибитори и фитинова киселина. Повече тук . За тази рецепта е подходяща форма 17-18 см.
След всеки пласт, докато правим следващия оставяме тортата в хладилник да изчаква.
Вторият плас започваме с натрошаване на бадемите в блендер. Бадемите също са били накиснати във вода. Прибавяме и другите продукти, а ванилията е хубаво да е от шушулка. Нареждаме във формата и отново изчаква в хладилник.
След всеки пласт, докато правим следващия оставяме тортата в хладилник да изчаква.
Вторият плас започваме с натрошаване на бадемите в блендер. Бадемите също са били накиснати във вода. Прибавяме и другите продукти, а ванилията е хубаво да е от шушулка. Нареждаме във формата и отново изчаква в хладилник.
Ако искате можете да спрете дотук и само да наръсите за украса кокосови стърготини или да продължите като мен с глазура.
Отново оставяме в хладилник, докато правим глазурата. За нея направих домашна нутела. Рецептата тук .
За няколко часа оставяме в хладилник да стегне тортата.
Shte SE pravi
ОтговорИзтриване