Translate

петък, юни 09, 2017

CHERRY PIE / Черешов пай


Десерт


След ябълковия пай дойде ред и на черешовият пай. 


Исках да зарадвам моята половинка с нещо вкусно и се сетих, че той харесва много ябълков пай, обожава череши и повече не се и чудих какво да е. Черешов пай, разбира се!


Продукти за тестото:

500г брашно ( аз предпочитам спелта пред другите брашна)
200г студено масло
150г кафява захар
100мл вода
2 яйца
щипка сол
1 жълтък за намазване

 

Продукти за пълнежа:

500г череши
200г лешници
80г кафява захар
80г масло
2 яйца


Изсипваме брашното (в случая съм използвала бяла спелта) върху плота или подходяща голяма плитка тава. Правим кладенче и слагаме в него яйцата, захарта маслото на малки кубчета, водата и щипката сол. Никога не се разделям с щипката сол. Тя е моята щипка любов!


Замесваме гладко тесто и завиваме с прозрачно фолио. Тъй като брашната са различни, ако усетите, че има нужда добавете малко брашно. Може да се използва и машина за месене. Оставяме тестото да почине за 30 минути в хладилник.


Докато тестото си почива идва ред да си подготвим плънката. 
Измиваме и почистваме от костилките 500г череши и ги оставяме настрана.
В блендер смиламе лешниците, които е добре да са белени. После добавяме към тях маслото, захарта и яйцата.Блендираме, колкото да се смесят.


Вадим от хладилника охладеното тесто и разстиламе върху тавичка, но не бива да забравяме да отделим част от тестото за ленти за отгоре. Аз съм си избрала правоъгълна днес и я набрашнявам леко преди да легне тестото в нея. Набучваме навсякъде леко с вилица. Върху надупченото тесто изсипваме лешниковата смес.


Идва ред и на черешите, които нареждаме отгоре. 
От отделеното тесто режем ленти и слагаме върху черешите.


 Намазваме тестените ленти с жълтък и печем около 30-35 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.



Комбинацията между лешници и череши е наистина вълшебна! 
Добър апетит!






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар