Сьомга по рецепта на Гордън Рамзи
Изключително съм щастлива да представя рецептата на сьомга с билки по няколко причини. Първата е, че рецептата е на един от любимите ми факири в кухнята- Гордън Рамзи. Втората причина е, че сьомгата е една от предпочитаните за мен риби и не само, защото е една от най-срещаните тук в Англия, където живея, а и защото обожавам този вкус. И трета и четвърта причина бих посочила, но мисля, че по-интересно е да пристъпя към рецептата.
Продукти:
1 цяла риба сьомга
връзка пресен магданоз
няколко стръка пресен босилек
2-3 цели стръка розмарин
прясна мента
1 глава необелен чесън
2-3 стъбла лимонена трева
3 малки лимона
черен или микс пипер на зърна
5-6 звезден анасон
2 дафинови листа
морска сол и прясно смлян чер пипер
зехтин за готвене
В рецептата на шотландеца Гордън Рамзи присъства карамфил и градински чай, но ще ги включа следващият път, защото смятам това ястие да присъства често на моята трапеза.
Първо си приготвяме тава за печене на рибата. После си приготвяме подходящ размер фолио, с което ще завием добре рибата преди да я сложим за печене.
Една цяла риба сьомга, изчистена и измита. Изчистваме добре и люспите.
Правим леки напречни разрези, без да нараняваме костите на рибата. Разрезите трябва да са и от двете страни на рибата.
Върху постланото фолио започваме да поставяме подправките.
Слагаме небрежно магданоза, пресния босилек, розмарина и ментата.
Разрязваме на две стъблата лимонена трева и удряме върху тях да се нацепят, за да си пуснат ароматите. Прибавяме ги към другите билки във фолиото.
Добавяме дафиновият лист, прясно смлян чер пипер и посоляваме.
Идва ред и на чесъна, който трябва да е цял и небелен.
Разрязваме наполовина и просто изсипваме небелените скилидки върху билките.
Напръскваме със зектин.
Върху ухаещите билки поставяме рибата.
Следват лимоните, които разрязваме на кръгчета.
В тиган слагаме малко зехтин и запържваме до златисто лимоните. Посоляваме ги и им слагаме прясно смлян чер пипер.
Слагаме парчетата лимон в рибата и върху нея. Добавяме и от анасона и зърната пипер отвътре и отвън.
Завиваме добре рибата с фолиото и печем за около 25-30 минути на 190 градуса.
Развиваме фолиото след като сме извадили от печката. Кожата на рибата се отстранява безпроблемно и се сервира с подходящ сос за риба.
Източници: Gordon Ramsay's Sunday lunch
Бон апети!
Няма коментари:
Публикуване на коментар