Огледална, мусова торта
Когато правя торта за някой винаги си представям човека и някак си тортата започва постепенно да се получава. Много често до последно не зная какво точно ще се получи.
Тортата бе за моята кума от сватбата ми. Тя е по професия химик, интилигентна и любознателна. Исках цялата торта освен ефекта уауу, да има и изненада. Започнах с първи пласт брауни, продължих с пласт от тъмен шоколадов мус, пресни малини, пласт млечен шоколадов мус, отново малини и накрая завърших с бял шоколадов мус. Отгоре се спрях на огледална глазура. Как се прави можете да видите тук и тук.
Е, получи се божествен вкус и съжалявам, че снимката не може да предаде този вкус и аромат. Не направих и специални снимки, а по време на партито просто щракнах и вие виждате цялата неподправеност, хехехе.
Продукти:
За брауни-основата:
100г шоколад
75г масло
75г захар
75г брашно
1 голямо яйце
щипка сол
Тъмен шоколадов мус:
200г тъмен шоколад
2 жълтъка
300мл сметана
желатин
Млечен шоколадов мус:
200г млечен шоколад
2 жълтъка
300мл сметана
желатин
Бял шоколадов мус:
200г бял шоколад
300мл сметана
желатин
сушени малини
Започва се, разбира се, с брауни основата. На водна баня се разтопяват шоколада с маслото. Сместа се оставя да
поизстине, а през това време се разбиват яйцата със захарта. Прибавят се пресятото брашно и какао и се разбърква внимателно. Към яйчената смес добавяме шоколадовата смес на струйка и бъркаме докато стане еднородна смес.
Пече се на 180 градуса в намаслена форма.
Изпечената брауни основа се оставя да поизстине преди да се добавят мусовите пластове.
Как се правят пластовете от тъмен и млечен шоколад може да видите тук.
Подготвяме форма, в която сме поставили изстиналата брауни основа. Следва пласт от тъмен шоколадов мус. В случая съм добавила между пластовете пресни малини, но могат да се заменят със сладко например. Оставя се във фризер за около половин час. Идва ред и на млечният шоколадов мус и отново се оставя да стегне във фризера. Накрая остава белият шоколадов мус, който се прави още по-лесно, тъй като не прибавяме жълтъци. Финално трябва да престои поне 6 часа, а най-добре цяла нощ.
Отгоре заливаме с огледална глазура и украсяваме по своя фантазия и вкус.
Пече се на 180 градуса в намаслена форма.
Изпечената брауни основа се оставя да поизстине преди да се добавят мусовите пластове.
Как се правят пластовете от тъмен и млечен шоколад може да видите тук.
Подготвяме форма, в която сме поставили изстиналата брауни основа. Следва пласт от тъмен шоколадов мус. В случая съм добавила между пластовете пресни малини, но могат да се заменят със сладко например. Оставя се във фризер за около половин час. Идва ред и на млечният шоколадов мус и отново се оставя да стегне във фризера. Накрая остава белият шоколадов мус, който се прави още по-лесно, тъй като не прибавяме жълтъци. Финално трябва да престои поне 6 часа, а най-добре цяла нощ.
Отгоре заливаме с огледална глазура и украсяваме по своя фантазия и вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар