Translate

вторник, януари 31, 2017

PANNA COTTA with limoncello / Панакота с лимончело




Този десерт не е от моите фаворити, но определено е предизвикателство. Реших да комбинирам с ликьор Лимончело и сос от портокалови корички.Резултата ме изненада приятно.



Продукти:

300мл течна сметана  35 % 
300мл прясно мляко
100г захар 
1 пакетче желатин и 100мл вода
2 с.л. ликьор Лимончело
1 шушулка ванилия

Сос:

Разреждаме 250г мармалад от портокалови корички с вода и добавяме малко мед и канела.


Първо накисваме желатина в студена вода и оставяме да набъбне.
Загряваме на котлона сметаната, млякото и захарта, като бъркаме, за да не загори. 


Шушулката с ванилия се разрязва по дължина и зрънцата се остъргват с нож. Добавяме към сместа и разбъркваме. Сваляме от котлона и оставяме настрани. Вземаме набъбналия желатин и разтопяваме на водна баня. 
Днес на пазара има много варианти на заместител на желатина и ако предпочитате друг вариант, можете да го замените. Аз лично обичам да използвам агар агар. Каквото и да предпочетете като втвърдител на течността, желателно е да следвате указанията на опаковката.
След като желатина е готов, прибавяме към млечно-сметановата смес и бъркаме. Добавяме и ликьора. Разбъркваме периодично, докато сместа се охлади. 


Изсипваме сместа в приготвените купички или бурканчета.



Оставяме за няколко часа ( от 2-4 ) в хладилник. 


След като е стегнала сместа, панакотата е готова.  Преди да сервираме можем да сложим върху панакотата соса от портокаловите корички и листенца босилек.


Друг вариант е да обърнем купичката върку чиния. Преди това за улеснение потапяме за кратко купичката в гореща вода. Слагаме от портокаловият сос и украсяваме със захарен лимон и босилек.








Няма коментари:

Публикуване на коментар