Веган ястие
Обичам нашенската леща, приготвена по български, но днес реших да обърна внимание на леща по индийски. Обичам да опознавам чуждите кухни и преди да започна да готвя ястие, характерно за друга страна се запознавам с особеностите и навиците и на самата култура и държава.
Повечето индийци са вегетарианци, а лещата присъства доста често на трапезата им.
Индия е една от страните, които са най-големи производители на леща, а всеки вид е със свой собствен екзотичен вкус. Индийските варианти за приготвяне на леща ме впечатлиха с разнообразието на подправки и пикантност. Днес си избрах да приготвя зелена леща с букет от подправки, характерни за Индия. Веднага се откроява микса от подправки гарам масала. Състои се от семена на кимион, копър и кориандър, куркума, канела, черен пипер, джинджифил, кардамон, карамфил.
Индия е една от страните, които са най-големи производители на леща, а всеки вид е със свой собствен екзотичен вкус. Индийските варианти за приготвяне на леща ме впечатлиха с разнообразието на подправки и пикантност. Днес си избрах да приготвя зелена леща с букет от подправки, характерни за Индия. Веднага се откроява микса от подправки гарам масала. Състои се от семена на кимион, копър и кориандър, куркума, канела, черен пипер, джинджифил, кардамон, карамфил.
Продукти:
200 г зелена леща
1 с.л. олио
1 непълна ч.л. кимион (семена)
1 непълна ч.л. куркума
1 ч.л. гарам масала
1 ч.л. джинджифил и чесън
1 малък лук
2 люти чушлета
около 10 зърна черен пипер
сол на вкус
Лещата се почиства и измива добре.
Слага се в тенджера и се вари с едната люта чушка и зърната черен пипер. На една чаша леща се слагат 3-4 чаши вода. Както боба, така и лещата не се подправя със сол в началото, а в края.
Отделно в по-малък тиган слагаме 1-2 с.л. олио и прибавяме куркумата.
Разбърква се няколко пъти, прибавят се и семената на кимион и пак малко се бърка.
Следва да добавим нарязаният на дребно лук, накълцаната сушена или прясна чушка и наситнените джинджифил с чесън.
Готви се няколко минути до омекване на лука и светлокафяв цвят.
Малко преди да е готова лещата, добавяме сол на вкус и сместа с лук и подправки. Разбъркваме и оставяме за няколко минути. Накрая слагаме и 1 ч.л. гарам масала. Една от предпочитаните подправки в Индия е ароматният кориандър и преди сервиране може да се поръси с пресен кориандър. А за тези, които като мен не са фенове на подправката кориандър, може да се замести с магданоз. Аз лично не слагам нито една от двете, защото останалите подправки са доста силни и са ми достатъчни като аромат, вкус и пикантност.
Нормалното време за готовност на лещата е около 25 минути, но все пак трябва да се съобразим с инструкциите на опаковката на лещата.
За любителите на пикантните ястия лещата по индийски е предпочитан избор и наслада.
Бон Апети!
Няма коментари:
Публикуване на коментар