Обичам приготвянето, а и хапването, разбира се на сладки изкушения. Затова днешният следобед, който се оказа свободен и приятно мързелив, си направих какаов десерт с любимият ми маскарпоне крем с бял шоколад. И тъй като още съм под влиянието на последната ми торта с шоколад и маскарпоне, то спретнах нещо доста подобно (рецаптата тук) .
Ето и самата правоъгълна торта стъпка по стъпка :)
Продукти:
6 яйца
6 с.л. брашно
6 с.л. кафява захар
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. какао
ванилов екстракт
Маскарпоне крем:
500г маскарпоне
200г бял шоколад
ванилия
сушени ягоди
Първо разделяме белтъците от желтъците.
Разбиваме белтъците с щипка сол, а желтъците със захарта.
Към желтъците прибавяме белтъците много внимателно. Не е желателно да бъркаме с миксер, за да не спадне сместа.
Трябва да се получи пухкава еднородна смес.
Към тази смес добавяме брашното с бакпулвера и какаото, като пресяваме със сито.
Отново бъркаме без миксер и внимателно до еднородна смес. Не забравяме накрая и ванилията, но и да я пропуснем, не е фатално.
Изсипваме в приготвените форми, независимо дали са кръгли или правоъгълни и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Днес съм си избрала правоъгълна форма.
Оставяме блатовете да поизстинат и през това време си приготвяме захарният сироп от три части вода, две части захар и какао.
Сиропираме всеки блат със сиропа и намазваме плътно и обилно с крема от маскарпоне, бял шоколад, ванилия и сушени ягоди.
Намазваме не само отвътре, а и отгоре и отстрани тортата.
Оставяме да стегне в хладилник и после заливаме с шоколадова глазура и украсяваме по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар