Translate

вторник, август 08, 2017

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ


Българска кухня



Пълнени чушки с ориз и кайма. Лятно, любимо и толкова вкусно, българско ястие!


Рецептата е в арсенала на всяка българка и аз съвсем машинално, но с много усмивка ще напиша нещо, което не е тайна за никой, хехехе.

Продукти:

 

8-12 чушки (зависи от големината)
350-400г кайма  
1к.ч. ориз
1 морков
1 връзка пресен лук
1ч.л. червен пипер
2 домата
магданоз
олио
сол


За това българско ястие всяко семейство си има своя рецепта и всяка е правилна. За моите пълнени чушки и не само, аз някога гледах с интерес как баба готвеше. Някои може да кажат, че не е съвсем здравословно, понеже се запържва, но аз си следвам старата рецепта от баба.


Лука и моркова се нарязват на дребно и се запържват в малко олио. 


Към омекналите лук и морков се добавя ориза и отново се запържва за малко. 
Прибавя се и каймата с лъжичка червен пипер.


Следва 1к.ч. вода, настърганите домати, магданоз и сол на вкус.


Бъркаме с дървена лъжица и внимаваме да не загори ориза.


След като е полуготов ориза и водата е попила в него, започваме да пълним почистените от семки и измити чушки. Режем капачетата и ги запазваме.


Започваме да пълним чушките и ги нареждаме в подходяща тава за печене. Добавяме 2 к.ч. с вода и малко олио върху чушките.


Печем на 200 градуса за около час.


Сервираме със сос по избор. Аз обичам бял сос, който се прави със соса от чушките, кисело мляко.и магданоз. Може да се добави жълтък, малко лимон и брашно. 







 


Няма коментари:

Публикуване на коментар