Десерт
При мама и тате в България с пълна градина зеленчуци и плодове.
Отдавна се бях подготвила да си правя вкусотии с продукти от градината.
Съвсем непредвидено, тъй като баща ми събра доста смокини, започнах с тях.
Не бях чувала за смокинов пай, но реших да пробвам.
Получи се невероятно вкусно и дори повторих смокиновия пай.
Продукти:
Тесто:
3 ч.ч. брашно
250 г масло
1 к.ч. кавява захар
2 яйца
2 с.л. студена вода
щипка сол
Пълнеж:
6 ч.ч. смокини
100 г орехи
1к.ч. кафява захар
2ч.л. канела
80г галета
Тъй като не съм чувала за смокинов пай, реших начина на приготовление да е като ябълковия пай. Моята майка ми помогна с обелването на смокините, което е най-бавната част в подготовката за пая.
Първо се прави кладенче в брашното. Прибавят се яйцата, захарта, водата и студеното масло на кубчета. Добавя се и щипка сол.
Докато тестото е в хладилника, подготвяме пълнежа. Смесваме в купа нарязаните на две смокини с накълцаните орехи и захарта. Добавяме и канелата. Разбъркваме добре.
Починалото тесто се разточва и разстила в тавичка 26 см. Върху него се наръсва галетата. Върху нея се изсипва смокиновият пълнеж.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 55-60 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар