Translate

вторник, декември 12, 2017

CHRISTMAS yule log / Коледен бъдник


Празници

Идея за Коледните празници



Обичам Коледа, обичам пиготовленията преди празниците, обичам всички тези лампички, светлини и най-вече Коледният дух.
Реших преди да са започнали Коледните и Новогодишни празници да предложа няколко лесни и не скъпи за изпълнение идеи, Започвам съвсем разбираемо с Коледният бъдник.


За целта ни трябва да изпечем блат за руло и плънка. Можете да си направите по ваша рецепта, може да използвате рецепта от блога: Шоколадово руло с маскарпоне, а може да използвате написаната по-долу.

Продукти за рулото:


100г брашно
1 ч.л. бакпулвер
35г млечен шоколад ( шоколад LZ е 35г)
70г масло
30г какао
4 яйца
120 г захар
коняк

Крем:


200 мл заквасена сметана
2 с.л. пудра захар
200мл крем ванилия 
сладко от малини

Блатът се прави по същият начин като Шоколадовото руло с маскарпоне.
Маслото с шоколада се разтопява и се смесва с какаото до еднородност.
Яйцата се разбиват със захарта поне 5 мин. 
Добавят се смесените брашно и бакпулвер на ниска степен на разбиване.
Приготвя се тава с хартия за печене, като оставяме да е по-дълга и широка от дъното.
Смесваме двете смеси.
 Изсипваме в тавата за печене.
 Печем за около 10 мин в предварително загрята фурна на 190 градуса. Винаги съветвам, че точните минути и градуси са индивидуални за всяка печка и затова проверявайте с клечка за зъби.
Вадим от фурната и обръщаме върху хартия или фолио и влажна кърпа. Хартията се слага за по-чисто изпълнение.
Напръскваме хубаво с коняк.Може да се замени с ром или захарен сироп.
Завиваме с хартията много внимателно на руло, а после и с навлажнената кърпа.
Оставяме да изстине напълно.
През това време разбиваме заквасената сметана с пудрата захар. Към нея прибавяме ванилов крем и сладко от малини.
Развиваме внимателно рулото и го намазваме с крема.
Навиваме го отново. Оставяме да почине за около час в хладилник.
Правим диагонален разрез към края на рулото, за да оформим клон.


Останалият крем по желание може да намажем върху рулото или да сложим в бурканче като допълнителен десерт.


Ето и украсителната част: 
150мл течна сметана загряваме леко, дърпаме от котлона и добавяме 150г натурален шоколад с 50 мл масло и 1с.л. мед. Ако нямате мед, просто го изключете. Разбъркваме добре и оставяме за известно време да постегне. Намазваме върху рулото, като е желателно за по-лесно и чисто изпълнение да използвате фолио.
Ако не ви се прави шоколадова глазура, просто използвайте Нутела от магазина.


Останалият шоколад аз напълних в шоколадови кошнички, като го залях върху бисквити. 


Бъдника се наръсва с кокосови стърготини и пудра захар.
Аз съм използвала шишарки, борови клончета, червена боровинка и листа от мента.
Разбира се, добавила съм и кошничките с шоколадова глазура.

Този Коледен бъдник е моята първа препоръка за Коледа или Нова година.






 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар