Закуска и десерт
Да си опека пай за мен е винаги добър избор. Досега представих ябълков пай, смокинов пай, черешов и шоколадов. Днес си избрах пай със сливи.
Може да се направи с готово тесто, а ако имате време препоръчвам да си
те тестото. За основа аз използвам една и съща рецепта за всички видове пай.
Продукти за тестото:
300г брашно от спелта
80г кафява захар
200г студено масло ( нарязано на кубчета )
1 яйце
2 с.л. студена вода
щипка сол
Първо правим кладенче в брашното, което сме сложили върху подходящ плот или машина за месене. В кладенчето слагаме яйцето, захарта, маслото, солта и водата. Омесва се гладко тесто. Завива се с прозрачно фолио и се слага за 30 мин. в хладилник.
Пълнежа направих от пресни сини сливи, орехи, захар, брашно от лимец и ванилов екстракт или ванилова паста.
Продукти за пълнежа:
Около 15 средно големи сини сливи
80 г захар
2 с.л. брашно от лимец
ванилова паста
60 г галета за наръсване върху тестото
Сливите се почистват от костилките и нарязват. Заедно със захарта се слагат в купа. Прибавят се накълцаните орехи, брашното от лимец и ванилова та паста. Разбърква се добре.
Формата за печене се намаслява. С помощта на точилка се разточва 2/3 от тестото с дебелина 2-3 мм. Напасваме разточеният кръг в тавичката за печене и наръсваме с галета отгоре.
Слагаме пълнежа като притискаме сливите добре. От отделеното тесто с помощта на нож изрязваме ленти за отгоре. Намазват се с жълтък и слагаме пая да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Няма коментари:
Публикуване на коментар